Wat zijn vitamineskopie

 

 

 

 

 

 Vitamines zijn stofjes die in kleine hoeveelheden voorkomen voedingsmiddelen.

 

 

 Jouw lichaam kan zelf geen vitamines maken, behalve helen kleine hoeveelheden vitamine K (in de darm). 

 

Bepaalde voorlopers van vitamines, zoals de provitamine A en provitamine D kan jouw lichaam omzetten in vitamine A en D. In geval van vitamine D gebeurt dat in de huid onder invloed van zonlicht.  

 

Er zijn 13 soorten vitamines:  A, C, D, E, K en 8 soorten vitamine B: B1, B2, B3 B5, B6, B8, foliumzuur (B11) en B12. Vitamines zijn in te delen in vitamines die in water oplosbaar zijn en die in vet oplosbaar zijn:


De vetoplosbare vitamines, A,D,E, en K komen vooral voor in vetten in voeding. Deze kan het lichaan in kleine hoeveelheden opslaan.  Alleen van vitamine A kan het lichaam een grote voorraad aanleggen in de lever. Deze vitamines worden uitgescheiden via de urine of de gal. 

 

Vitamines die in water oplosbaarzijn, alle B-vitames en vitamine C, kan het lichaam niet of nauwelijks opslaan, met uitzondering van vitamine B12. Een teveel aan deze vitamines verlaat het lichaam via de urine. Daardoor komt het bijna nooit voor dat je teveel van deze vitamines binnenkrijgt. 

 

De behoefte van mannen en vrouwen aan vitamines verschilt. Ook van persoon tot persoon kan de behoefte flink verschillen, de één neemt meer vitamines op uit voeding dan iemand anders. Ook kan de stofwisseling verschillend werken. In Nederland geeft de Gezondheidsraad per vitamine aanbevelingen voor de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze voedingsnormen worden gegeven als aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH)of als adequate inname (AI). 

 

Een gastric  bypass is een operatie die de maag verkleint en de dunne darm omleidt. Deze veranderingen zorgen voor een verminderde opname van calorieën en vitamines

 

Na een gastric bypass krijgen mensen daarom altijd het advies om levenslang een speciaal multivitamine te nemen om tekorten te voorkomen.

 

 

VitamineA

  

 

 

Vitamine A is essentieel voor de juiste ontwikkeling van de verschillende functies van cellen, het gezond houden van de huid, is goed voor de slijmvliezen van de longen, helpt het immuunsysteem en is goed voor het gezichtsvermogen (scherp blijven zien in het donker).

In dierlijke producten (vlees en vis en als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten) zit vitamine A in de vorm van retinol of retinylesters. Vooral lever en leverproducten bevatten een hoge concentratie Vitamine A.

 

In groente en fruit (vooral wortels) zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A of bètacaroteen genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A.

 

Een teveel aan vitamine A kan leiden tot een gebrek aan eetlust, misselijkheid, hoofdpijn, haaruitval, huid- en oogproblemen. Dit teveel kan ontstaan als je langere tijd meer dan 3000mcg vitamine A per dag gebruikt (staat gelijk aan 9 broodjes leverpastei per dag….). 

 

Tijdens de zwangerschap kan teveel vitamine A schadelijk zijn voor de baby, meer dan 800 mcg per dag wordt dan ook niet geadviseerd en het gebruik van leverproducten wordt afgeraden. 

 

Voor voedingssupplementen geldt een wettelijke maximale hoeveelheid vitamine A. In de praktijk komt een overmaat aan vitamine A nauwelijks voor.

 

Vitamine A na een gastric bypass:

 

Na een gastric bypass is er sprake zijn van een verminderde in- of opname vanvoedingsstoffen. Dit geldt ook voor het in vet oplosbare vitamine A. Vitamine A is één van de vitamines die extra aandacht verdienen na gastric bypass. Daarom is levenslange aandacht voor goede voeding en suppletie met eenspeciaal multivitaminesupplement noodzakelijk!

Wapiti Speciaal multivitamine bevat per dag 600 mcg Vitamine A en 2 mg natuurlijk bètacaroteen. Een goede dosering om te zorgen voor een uitstekende dagelijkse hoeveelheid vitamine A als aanvulling op de voeding.

 

 Bob 235

 

 

 

 

Vitamine B1 is een wateroplosbare vitamine. Vitamine B1 is daarnaast een essentiële vitamine, dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken, we moeten het via voeding binnenkrijgen. 

 

Vitamine B1 is nodig voor de omzetting van koolhydraten naar energie. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel en de hersenen en een goede werking van het hart.

 

De belangrijkste leveranciers van vitamine B1 zijn varkensvlees en graanproducten. 100 gram mager varkensvlees bevat ongeveer de helft van de hoeveelheid die we dagelijks nodig hebben. 

 

Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge Vitamine B1-inname. Er is daarom geen maximale bovengrens vastgesteld. Iemand die te veel vitamine B1 binnenkrijgt, plast dit uit. Er treden geen nevenverschijnselen op.

 

Een tekort komt vooral voor bij bepaalde risicogroepen zoals alcoholisten en drugsverslaafden. Ook komt het voor  als het maagdarmkanaal niet normaal functioneert. 

 

Een tekort moet zo snel mogelijk worden aangevuld . Bij een licht tekort zijn tabletten voldoende. Bij een ernstig tekort wordt vitamine B1 via injecties in de bloedbaan of spier toegediend. 

 

Tack en Deloose (onderzoekers UZ Leuven) onderzochten de mate waarin tekorten voorkwamen na een bariatrische ingreep en vonden bij 0-29% van de onderzochte bariatrisch patienten een tekort aan Vitamine B1. (Tack, J. and Deloose, E. Complications of bariatric sur- gery: dumping syndrome, reflux and vitamin deficiencies. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology; 2014, 28(4): 741-9) 

 

Na een gastric bypass is er dus sprake van een blijvende verminderde in- of opname van voedingsstoffen. Daarom is levenslange aandacht voor goede voeding en suppletie met een speciaal multivitaminesupplement noodzakelijk!

 

Wapiti Speciaal Multivitamine bevat per dag 2,75 mg Vitamine B1. Een goede dosering om een tekort te voorkomen.

 

 

 

VitamineB3

 

 

 

 

 

 

Vitamine B2, Riboflavine, is één van de acht B-vitamines. De overkoepelende term voor deze vitamines is dan ook 'Vitamine B-complex'

 

Vitamine B2 heb je nodig voor de energievoorziening van jouw lijf.Hetspeelt namelijk eenrol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Zo blijft jouw energieniveau op peil en helpt B2 om vermoeidheid te verminderen. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde huid, een goed gezichtsvermogen en is goed voor het zenuwstelsel.

 

Vitamine B2 zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten. 

 

Het kan niet goed tegen licht, daarom kun je melk het beste donker bewaren in de koelkast.

 

Vitamine B2 wordt ook wel aan producten toegevoegd om ze een gele kleur te geven. Het staat dan als E-nummer 101op de verpakking

 

Als je veel vitamine B2 eet neemt je lichaam relatief maar een klein deel op. Als je meer B2 binnenkrijgt dan je nodig hebt, plas je het teveel uit.

 

Vitamine B2 behoort tot een groep gele pigmenten, de flavinen. Een hoge dosis vitamine B2 zorgt voor een (onschuldige) heldergele verkleuring van de urine. 

Na een gastric bypass is er sprake van een blijvende verminderde in- of opname van voedingsstoffen. Daarom is levenslange aandacht voor goede voeding en suppletie met een speciaal multivitaminesupplement noodzakelijk!

 

Wapiti Speciaal Multivitamine bevat per dag 3,5 mg vitamine B2. Een goede dosering om een voedingstekort te voorkomen.

 

 B3kopie

 

 

 

Niacine speelt een rol bij de energievoorziening van cellen (het bevordert de energieproductie) en bij de goede werking van het zenuwstelsel. Ook is het belangrijk voor een gezonde huid.

 

Niacine komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen, onder andere in vlees en vis maar ook in gevogelte, noten, zaden en graanproducten. Daarnaast kan het lichaam niacine deels maken uit het aminozuur tryptofaan. Hierdoor dragen ook eiwitrijke producten (waar tryptofaan in zit) zoals zuivel en eieren bij aan de eigen aanmaak van niacine.

 

Niacine heeft twee vormen: nicotinezuur en nicotinamide (niacinamide). Nicotinamide wordt over het algemeen gebruikt in supplementen. Van het gebruik van grote hoeveelheden nicotinamide zijn geen nadelige effecten bekend. Nicotinezuur, dat daarvoor ook gebruikt mag worden, kan in hoge dosering zorgen voor bloedvatverwijding in de huid (‘flushing’). Dit is een onschuldig bijeffect.  De bovengrens voor nicotinamide is gesteld op 900 mg. De bovengrens voor nicotinezuur is gesteld op 10 mg per dag.Nicotinezuur heeft verder niets met nicotine uit sigaretten te maken trouwens!

 

Na een gastric bypass is er sprake van een blijvende verminderde in- of opname van voedingsstoffen. Daarom is levenslange aandacht voor goede voeding en suppletie met een speciaal multivitaminesupplement noodzakelijk!

 

Wapiti Speciaal Multivitamine bevat per dag 32 mg niacine in de nicotinamide-vorm. Een goede dosering om een voedingstekort te voorkomen.

 

 

 

Vitamine B5

 

 

 

 

 

In het verleden zijn  meerdere verbindingen gezien als B-vitamines en hebben ooit een nummer gekregen. Zoals bijvoorbeeld Vitamine B4, B7, B8, B9 en B10.

 

Van enkele van   deze stoffen bleek naderhand dat die niet essentiëel zijn voor de mens. Daarom zijn deze weer uit de vitamine B-reeks verwijderd  en ontstonden er "gaten" in de reeks.

 

Vitamine B5 is daarentegen van belang voor de gezondheid, vandaar dus  informatie over Vitamine B5 en waarom deze belangrijk voor u is!

 

VitamineB5 (ook wel Pantotheenzuur genoemd) komt in bijna alle voedingsmiddelen voor daardoor komt een tekort maar weinig voor (alleen bij ernstige ondervoeding).

 

In het lichaam speelt  het een belangrijke rol in het vrijmaken van energie uitvetten en is daardoor onmisbaar voor de energievoorziening.

 

Daarnaast beïnvloedt het de opbouw en afbraak van eiwitten en (andere) vetten uit de voeding.

 

Vitamine B5 komt voor in verschillende plantaardige en dierlijke producten zoals eiwit, volkoren producten, noten, rijst, fruit, groentes en melk.

 

Maandenlange extreem hoge inname van duidelijk meer dan 1000 mg per dag  kan leiden tot lichte darmproblemen zoals diarree

 

Na een gastric bypass is er sprake van een blijvende verminderde in- of opname van voedingsstoffen. Daarom is levenslange aandacht voor goede voeding en suppletie met een speciaal multivitaminesupplement noodzakelijk!

 

Wapiti Speciaal Multivitamine bevat per dag 18 mg Vitamine B5 (Calcium Pantothenaat). Een goede dosering om een voedingstekort te voorkomen.